Weselne menu

Jedzenie to bardzo ważna kwestia ślubnego przyjęcia. Musi być na tyle uniwersalne, aby każdy znalazł coś dla siebie. Jak wybrać odpowiednie dania? Co poza głównymi posiłkami?

  1. Podstawy: mam tu na myśli główne dania. Policz, ile będzie trwało twoje przyjęcie. O której się zaczyna, o której mniej – więcej może się skończyć. Zaplanuj godzinę pierwszego i ostatniego gorącego dania. Postaraj się, aby były one wydawane co około 3h. Dopasuj odpowiednią ilość posiłków do swojego przyjęcia z głową, nie stawiaj na zbyt wiele dań, nie pozwól aby goście byli głodni.
  1. Uzupełnienie: na stole muszą znaleźć się również takie opcje jak sałatki, ciasta, owoce, przekąski. Pomiędzy posiłkami to one stoją na stole. Możesz też w ramach alternatywy na stołach umieścić jedynie przekąski oraz sałatki, a słodkości mogą mieć oddzielne miejsce – słodki stół, do którego każdy podchodzi. Na stole powinny znaleźć się talerzyki, tak by każdy mógł nałożyć sobie smakołyki i wrócić z nimi do swojego stołu.
  1. Dopasowanie: trzeci i NAJWAŻNIEJSZY punkt. Pamiętaj o preferencjach żywieniowych oraz alergiach gości! Nie pozwól aby weganin lub osoba z nietolerancją laktozy lub alergik byli głodni! Wszelkie odstępstwa zgłaszasz obsłudze cateringowej lub szefowi kuchni, oni zajmą się całą resztą. Śmiało stwórz kilka wariantów menu.

Gdzie znaleźć bardziej szczegółowe informacje? Odwiedź blog ślubny z poradami – to najlepsze miejsce z którego możesz czerpać wiedzę podczas przygotowań ślubnych.

serce przebite strzałą