Kilka pomysłów na wykorzystanie czekolady na weselu

Dobrej jakości czekolada to cukierniczy klasyk, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Odpowiednio wykorzystana może stać się istotną częścią przyjęcia weselnego, bo choć przeważnie występuje w roli tradycyjnych czekoladek dedykowanych dla ślubnych gości, równie dobrze można stworzyć z niej motyw przewodni dla weselnego tortu oraz zaserwować ją w formie słodkiej fontanny.

Czekoladowe fondue, czyli dodatkowa atrakcja stołu

Sprzęt niezbędny do przygotowania czekoladowej fontanny na spokojnie można wypożyczyć. Jeżeli wesele jest duże, najlepiej zdecydować się na przynajmniej trzy lub nawet cztery mniejsze fontanny, w każdej z nich serwując inną odmianę czekolady – gorzką, deserową, białą i oczywiście mleczną. Warto zapytać od razu, skąd pochodzą zamawiane czekolady, bo za najlepsze i najsmaczniejsze uznaje się jednak te belgijskie, za które warto nawet więcej zapłacić, bo różnica w smaku jest duża i wyczuwalna.

Zaleca się, by na pięćdziesiąt osób przygotować ok. 2,5 kilogramy czekolady i oczywiście odpowiednie dodatki, które będzie się w niej maczać. Z owoców najczęściej wybierane są truskawki, banany, ananas, mango oraz kiwi. Dla urozmaicenia słodkiej atrakcji warto też postawić na stole patery wypełnione bardziej suchymi przekąskami, takimi jak wafelki, kruche ciastka, herbatniki albo rogaliki wykonane z ciasta francuskiego.

Słodkie czekoladowe upominki dla rodziców i gości

Personalizowane eleganckie tabliczki, przygotowywane z pojedynczych czekoladek, tworzących wybrane przez parę młodą napisy (czasami z dodatkowymi serduszkami lub innymi obrazkami) to wprost wymarzony dodatek do prezentu z podziękowaniami dla rodziców. Słodki telegram może zawierać dosłownie jedno słowo „dziękuję” albo jakiś dłuższy napis lub cały cytat. Najczęściej wykonuje się go z czekolady deserowej lub mlecznej, gdzieniegdzie dopełniając ją pojedynczymi białymi pralinkami.

Utrzymując motyw czekolady w odniesieniu do podziękowań, przy zakupie telegramu dla rodziców warto sięgnąć po dodatkowe czekoladki dla gości weselnych. Nie muszą to być od razu całe tabliczki, ale na przykład minimalistyczne zestawy składające się z czterech lub pięciu różnorodnych pralinek (o innym smaku i wyglądzie), które zostaną owinięte przezroczystą folią z zawiązaną wstążką lub trafią do specjalnych drewnianych pudełeczek.

Weselny tort w intensywnej czekoladowej odsłonie

Przyjęło się, że torty weselne na ogół są klasycznie śmietankowe, ale prawda jest taka, że te czekoladowe, wypełnione intensywnymi w smaku kremami, nasączone rumem lub ciemną herbatą, potrafią dużo lepiej sprostać wymagającym podniebieniom. Są jak gdyby bardziej eleganckie, pełniejsze w smaku i znacznie ciekawsze.

Mocno czekoladowe torty idealnie komponują się z różnymi owocami, zwłaszcza wiśniami, malinami i porzeczkami, a także orzechami włoskimi i laskowymi oraz dodatkowym karmelem (nawet tym słonym, który świetnie przełamie i podkreśli słodycz czekolady). Alternatywą będą natomiast czekoladowe jadalne dekoracje, którymi można pięknie przyozdobić inne odmiany tortów, chociażby te śmietankowe bądź waniliowe, zazwyczaj wypełniane świeżymi sezonowymi owocami.